Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Posuzování nebezpečnosti nebezpečných chemických průmyslových toxických látek
Poláček, Tomáš ; Hradil, Jaroslav (oponent) ; Mika, Otakar Jiří (vedoucí práce)
Práce pojednává o celkovém působení nebezpečí nebezpečných chemických průmyslových toxických látkách na lidský organismu, popisuje fyzikálně-chemické vlastnosti daných látek, jejich toxikologické vlastnosti a nebezpečí pro životní prostředí. V praktické části práce je vytvořen metodický postup pro posuzování nebezpečnosti daných nebezpečných průmyslových chemických toxických látek v závislosti na jejich vytypovaných vlastnostech. Dále pak je vyhotovena základní statistika výjezdu Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje k haváriím spojených s únikem nebezpečných chemických látek v letech 2006 – 2010.
Odhad možných následků při úniku toxické látky
Hajný, Vít ; Kotek, Luboš (oponent) ; Tabas, Marek (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá odhadem možných následků při úniku toxické látky a je rozdělena do tří celků. První z nich obsahuje rešeršní popis významných havárií spojených s tímto únikem v České republice i ve světě. Dále je v rešeršní části popsána metoda CEI (Chemical Exposure Index), kterou bude odhad stanoven a popis programu ALOHA (Areal Locations of Hazardous Atmospheres), na jehož základě bude provedeno porovnání výsledků. Ve druhém úseku je provedena identifikace a výběr typových havárií. V poslední, praktické, části jsou provedeny odhady možných následků a jejich porovnání.
Toxické látky v potravinách a veřejné zdraví
SOSNA, Filip
Tato diplomová práce se zabývala oblastí toxických látek v potravinách a jejich vlivem na veřejné zdraví. Práce si dala za cíl popsat druhy a výskyt toxických látek, analyzovat současný stav toxických látek, vyskytujících se v potravinách a definovat jejich vliv na veřejné zdraví. Dále měla za cíl popsat účinky toxických látek na lidský organismus. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce nejprve seznamuje s historickým původem vědního oboru toxikologie. Dále definuje základní toxikologické pojmy a parametry. Popisuje faktory ovlivňující toxicitu látek, absorpci, distribuci, vliv metabolismu a exkreci toxických látek. Cíl 1 byl splněn popsáním základních druhů přirozených a cizorodých toxických látek. Dále byl popsán jejich výskyt a definován jejich vliv na veřejné zdraví. Ve vazbě na Cíl 2 byly popsány účinky toxických látek na lidský organismus. Účinky toxických látek se mohou projevit mnoha způsoby. Může to být lehká nevolnost, nebo dokonce až smrt. Druhá polovina teoretické části se věnuje toxickým látkám v potravinářském průmyslu. Popisuje masivní nárůst využívání chemikálií v potravinářství a zemědělství, ať už se jedná o různé pesticidní prostředky, například k ošetření zemědělských plodin, nebo různé přídatné látky, které se přidávají do potravin za účelem vylepšení některých jejich vlastností. Některé z těchto látek mohou mít nepříznivý vliv na zdraví, a i když je konzumujeme v potravinách v množstvích, která jsou povolena legislativou, nikdo nemá přesnou představu o tom, co nám konzumace přídatných látek a reziduí pesticidů v potravinách může způsobit v dlouhodobém horizontu. Praktická část zkoumá povědomí běžné populace o toxických látkách v potravinách a jejich vlivu na veřejné zdraví. Praktická část byla vytvořena pomocí kvantitativního výzkumu, který byl proveden prostřednictvím dotazníkového šetření. Dotazník byl vytvořen na základě teoretické části práce. Výzkumný soubor tvořilo 114 respondentů z řad běžné populace. Dotazník tvořilo 21 otázek, které zkoumaly povědomí adresátů o oblasti toxických látek v potravinách a veřejném zdraví. Výsledky výzkumného šetření odpovídaly na dvě výzkumné otázky, které si práce položila. Zda se veřejnost orientuje v dané oblasti a jestli se znalosti respondentů liší podle vzdělanosti. Výsledky byly graficky zpracovány a vyhodnoceny. Bylo zjištěno, že veřejnost se příliš neorientuje v oblasti toxických látek v potravinách a veřejném zdraví. Práce může sloužit jako souhrnný edukační materiál o toxických látkách v potravinách a veřejném zdraví. Mezi teoretické přínosy této práce patří analýza současného stavu toxických látek v potravinách, včetně popsání kontrolních orgánů a příslušné legislativy v oblasti toxických látek v potravinách a veřejného zdraví. Mezi praktické přínosy patří vytvoření dotazníku, který zkoumal povědomí veřejnosti o této problematice. Na základě dosažených výsledků lze navrhnout navazující práce - například prozkoumání možnosti zvýšení povědomí veřejnosti o toxických látkách v potravinách.
Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví
KADLECOVÁ, Hana
Bakalářská práce "Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví" se zabývá charakteristikou vybranými historickými obdobími toxikologie. Popisuje základní pojmy toxikologie. Stručně charakterizuje toxické látky rostlinného a živočišného původu. Větší pozornost je věnována mykotoxinům, zejména aflatoxinům, fumonisinům, ochratoxinům a zearaleonu. Velmi důležitou část práce tvoří prevence před působením toxických látek na zdravotní stav a jsou popsána dílčí opatření, která jsou nezbytná před konzumací nebo úpravou potravin. Praktická část práce zkoumá informovanost vysokoškolských studentů o významných toxických látkách v potravinách. Hodnotí, zda tito studenti rozeznávají žádoucí druhy plísní na potravinách. A v neposlední řadě se zajímá, jaká preventivní opatření studenti vysokých škol provádějí před samotnou konzumací a úpravou potravin. Závěr práce ukazuje, že informovanost studentů vysokých škol je na poměrně vysoké úrovni.
Odhad možných následků při úniku toxické látky
Hajný, Vít ; Kotek, Luboš (oponent) ; Tabas, Marek (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá odhadem možných následků při úniku toxické látky a je rozdělena do tří celků. První z nich obsahuje rešeršní popis významných havárií spojených s tímto únikem v České republice i ve světě. Dále je v rešeršní části popsána metoda CEI (Chemical Exposure Index), kterou bude odhad stanoven a popis programu ALOHA (Areal Locations of Hazardous Atmospheres), na jehož základě bude provedeno porovnání výsledků. Ve druhém úseku je provedena identifikace a výběr typových havárií. V poslední, praktické, části jsou provedeny odhady možných následků a jejich porovnání.
Posuzování nebezpečnosti nebezpečných chemických průmyslových toxických látek
Poláček, Tomáš ; Hradil, Jaroslav (oponent) ; Mika, Otakar Jiří (vedoucí práce)
Práce pojednává o celkovém působení nebezpečí nebezpečných chemických průmyslových toxických látkách na lidský organismu, popisuje fyzikálně-chemické vlastnosti daných látek, jejich toxikologické vlastnosti a nebezpečí pro životní prostředí. V praktické části práce je vytvořen metodický postup pro posuzování nebezpečnosti daných nebezpečných průmyslových chemických toxických látek v závislosti na jejich vytypovaných vlastnostech. Dále pak je vyhotovena základní statistika výjezdu Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje k haváriím spojených s únikem nebezpečných chemických látek v letech 2006 – 2010.
Skládky domovních odpadů, rizika spojená s jejich provozem a následný dopad na životní prostředí
KAZDA, Jaroslav
V předložené bakalářské práci je řešena problematika skládkování domovních odpadů, zejména pak skládky firmy .A.S.A., s.r.o. v katastru obce Lišov u Českých Budějovic a to z pohledu rizik, která s sebou přináší ukládání odpadů na uvedenou skládku a jejich následný dopad na životní prostředí. Skládkování na skládce tuhého komunálního odpadu Lišov bylo zahájeno v padesátých letech minulého století. Do prostoru po těžbě cihlářské suroviny byly ukládány veškeré odpady produkované obcí. Po celkovém zaplnění úložného prostoru byl tento prostor kultivován a následně byly odpady ukládány do dalšího vytěženého prostoru tzv. spodní skládky. Od roku 1998 se novým vlastníkem a provozovatelem skládky stala firma .A.S.A. České Budějovice s.r.o., Krajinská 10, 370 01 České Budějovice. V současné době má skládka vybudováno celkem 7 sektorů včetně jímání průsakových vod z tělesa skládky do akumulační jímky s možností zpětného rozlivu do tělesa a aktivního odplyňovacího systému. Provoz skládky je pravidelně monitorován odběry vzorků skládkových, podzemních a povrchových vod. V práci je ověřována hypotéza negativního vlivu skládky na životní prostředí. Porovnáním a prostudováním dostupných materiálů jsem zjistil, že se na skládce sice vyskytují v souvislosti s jejím provozem nebezpečné kontaminanty, leckdy i v nadlimitních koncentracích, přesto však jejich migrace podzemní vodou mimo zájmové území prokázána nebyla, resp. nebyl prokázán negativní vliv skládky na okolní životní prostředí a jeho obyvatele.
Faktory ovlivňující únik a šíření nebezpečných škodlivin
TESAŘ, Martin
Vzhledem k velkému a stále vzrůstajícímu množství nebezpečných škodlivin provozovaných, skladovaných a přepravovaných na našem území, dochází stále častěji k jejich úniku do ovzduší a tím k ohrožení obyvatelstva. K nezanedbatelným rizikům současnosti patří, že havárie spojené s únikem škodlivin nejsou ojedinělým jevem. K neúmyslnému úniku škodlivin do okolí může dojít během jejich zpracování, skladování nebo přepravy vlivem mnoha příčin, především jako následek živelné pohromy, technické příčiny, nebo selhání lidského faktoru. V posledních letech se objevují i nové příčiny úniku - úmysl, teroristický útok.V této práci je vypracován komplexní průřez vědními disciplínami i ostatními oblastmi, dotýkajícími se šíření nebezpečných škodlivin v ovzduší. Únik nebezpečných škodlivin ovlivňuje velké množství faktorů, které v konkrétních případech je velmi obtížné, nebo přímo nemožné přesně matematicky modelovat. Existuje mnoho matematických modelů, které se liší tím, s jakými faktory pracují. Jedná se o modely výtoku, rozptylu, vypařování atd.Hasičským záchranným sborem v Č. Budějovicích je používán pouze jeden model pro výpočet úniku nebezpečných škodlivin a to je model ROZEX 2001. Výsledek této bakalářské práce může sloužit jako vodítko pro analýzu a vyhodnocení úniku nebezpečných škodlivin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.